Súd priznal rodine chlapca v kóme rekordné odškodné

10.10.2012 Nitra

Bratislava 10. októbra (TASR)- Nitrianska fakultná nemocnica má zaplatiť rodine chlapca, ktorý je už päť rokov po operácii nosovej priehradky v bdelej kóme, odškodné vo výške takmer 600.000 eur. O rozsudku nitrianskeho Okresného súdu v prípade Šimona Bucha informuje portál sme.sk.

Rodičia pôvodne žiadali 900.000 eur, podľa právneho zástupcu Buchovcov Petra Koscelanského sa však zrejme odvolávať nebudú.

„Následky sú katastrofálne. Poškodenie je takého rozsahu, že už ani horšie nemôže byť, je to sociálna smrť,“ cituje sme.sk sudkyňu, ktorá to povedala o chlapcovom stave pri zdôvodnení rozsudku. Šimon mal počas operácie 16 rokov, lekári zanedbali niektoré opatrenia, kvôli čomu sa poškodil jeho mozog. Podľa sudkyne išlo o „maximálnu lajdáckosť zo strany personálu odporcu“.

Sme.sk ďalej informuje, že obaja chlapcovi rodičia dostali po 90.000 eur ako nemajetkovú ujmu. Šimonovi súrodenci by mali dostať po 10.000 eur.

Lekára, ktorý bol pri chlapcovej operácii, odsúdili ešte v januári 2009 za ublíženie na zdraví. Dostal dvojročnú podmienku a päťročný zákaz vykonávať prácu anestéziológa.
 

Vyberte región